ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ

Εξάμηνο

Εαρινό (έναρξη 19/2/2019). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες του Πολυχώρου Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού “House by Phaos’’.

Διάρκεια μαθημάτων

5 Εβδομάδες

Σύνολο ωρών

15

Εκπαιδευτές

Κωνσταντίνος Τσορώνης, Βίκυ Βοσκάκη, Βελούδω Βελισσάρη
Ενδιαφέρομαι

Σε ποιούς απευθύνεται;

  • Σε νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την παραγωγή, την επεξεργασία και την τυποποίηση της επιτραπέζιας ελιάς
  • Σε ερασιτέχνες παραγωγούς.
  • Σε τεχνολόγους τροφίμων.
  • Σε γεωπόνους.

Σύντομη περιγραφή

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αφορά στην τυποποίηση και τη γευσιγνωσία της επιτραπέζιας ελιάς. Το πρόγραμμα στοχεύει να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που αφορούν στην επεξεργασία και την τυποποίηση επιτραπέζιων ελιών, καθώς και τα θετικά χαρακτηριστικά και τα ελαττώματά τους αλλά και τη γευσιγνωσία τους. Συγκεκριμένα, αναλύονται θέματα όπως: Μέθοδοι συντήρησης, Μηχανολογικός Εξοπλισμός, Ανάπτυξη συνταγών, Ποιοτικός Έλεγχος επιτραπέζιας ελιάς, Τυποποίηση, Συσκευασία, Θετικά χαρακτηριστικά και ελαττώματα επιτραπέζιων ελιών, Θεωρία Οργανοληπτικού έλεγχου και γευσιγνωσία επιτραπέζιων ελιών.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνικές και τα μέσα συγκομιδής, τα στάδια συγκομιδής, την επίδρασή τους στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και την εκτίμηση της συμμετοχής τους στο κόστος παραγωγής.
  • Να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς.
  • Να γνωρίζουν τους διαφορετικούς εμπορικούς τύπους επιτραπέζιων ελιών.
  • Να πραγματοποιούν οργανοληπτικό έλεγχο σε επιτραπέζιες ελιές.
  • Να γνωρίζουν τη νομοθεσία για τη συσκευασία επιτραπέζιων ελιών.
  • Να αναγνωρίζουν τις νέες τάσεις της αγοράς.
  • Να πραγματοποιούν γευσιγνωσία επιτραπέζιων ελιών.

Πρόγραμμα - Περιεχόμενο μαθημάτων

  • Μάθημα 1ο: Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς. - Ζύμωση και Παστερίωση Ελιάς.
  • Μάθημα 2ο: Μέθοδοι συντήρησης. - Μηχανολογικός Εξοπλισμός. - Ανάπτυξη συνταγών.
  • Μάθημα 3ο: Επίσκεψη και ξενάγηση σε μονάδα τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς.
  • Μάθημα 4ο: Ποιοτικός Έλεγχος επιτραπέζιας ελιάς. – Τυποποίηση. – Συσκευασία.
  • Μάθημα 5ο: Θετικά χαρακτηριστικά και ελαττώματα επιτραπέζιων ελιών. - Θεωρία Οργανοληπτικού έλεγχου και γευσιγνωσία επιτραπέζιων ελιών.