ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ι: ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ-ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ/WORKSHOP)

Εξάμηνο

Χειμερινό (έναρξη 29/9/2020). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες του ΑΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ καθώς και σε επισκέψεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Διάρκεια μαθημάτων

3 Εβδομάδες

Σύνολο ωρών

9

Εκπαιδευτές

Πελαγία Κάτσου
Ενδιαφέρομαι

Πρόγραμμα - Περιεχόμενο μαθημάτων

  • Μάθημα 1ο: Περιγραφή του φυτού, της καλλιέργειας και των ποικιλιών (γηγενών και εισαγόμενων) της αμπέλου. - Παρουσίαση της διαδικασίας οινοποίησης από τον τρύγο έως την εμφιάλωση και του μηχανολογικού εξοπλισμού οινοποιείου. - Σύγκριση χωρικής και βιομηχανικής παραγωγής. - Αναερόβιος μεταβολισμός, άγριες ζύμες και στελέχη αυτών που χρησιμοποιούνται στην οινοποίηση. - Σύγχρονες προσεγγίσεις οινοποίησης: Πείραμα 1: Απόδειξη παραγωγής CO2 από ζύμες μέσω της παραγωγής ιζήματος CaCO3. Πείραμα 2: Παρατήρηση ζυμών με χρήση μικροσκοπίου. - Χημική προσέγγιση της αλκοολικής ζύμωσης.- Διόρθωση και ανάλυση γλεύκους. - Ανάλυση οίνου - Ασκήσεις: Εύρεση αλκοολικού βαθμού οίνου.
  • Μάθημα 2ο: Οινοποίηση λευκών, ερυθρών και rosé οίνων (παραλλαγές ερυθρής οινοποίησης), γλυκών και αφρωδών οίνων. - Ορολογία και νομοθεσία αναγραφής των στοιχείων των οίνων στην ετικέτα. - Αμπελοοινικός χάρτης Ελλάδας και Ευρώπης. - Πρωτογενές, δευτερογενές, και τριτογενές άρωμα οίνου. - Αρχές οργανοληπτικού ελέγχου οίνου. - Πρακτική: Οργανοληπτικός έλεγχος λευκών, ερυθρών και rosé οίνων (τουλάχιστον δύο από κάθε τύπο).
  • Μάθημα 3ο: Επίσκεψη σε οινοποιείο.