ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ – ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ

Εξάμηνο

Εαρινό (έναρξη 18/2/2019). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων, στην Καλαμάτα.

Διάρκεια μαθημάτων

6 Εβδομάδες

Σύνολο ωρών

24

Εκπαιδευτές

Πελεγία Κάτσου, Γιάννης Γκατζώλης
Ενδιαφέρομαι

Σε ποιούς απευθύνεται;

  • Σε Τεχνολόγους τροφίμων & Διατροφής που θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στην παραγωγική διαδικασία του κρασιού.
  • Σε νέους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο κρασί.
  • Σε ερασιτέχνες παραγωγούς, δηλαδή ανθρώπους που ασχολούνται κυρίως με τη «χωρική οινοποίηση».
  • Σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αναπτύξει τις γνώσεις του στην παραγωγή κρασιού.

Σύντομη περιγραφή

Το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ώστε να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά με τον υπέροχο κόσμο του κρασιού. Παρουσιάζει όλη τη διαδικασία οινοποίησης, από τον τρύγο μέχρι την εμφιάλωση. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών, η διαδικασία του τρυγητού, οι διορθώσεις στη σταφυλομάζα, η διαδικασία (πορεία) λευκής και ερυθρής οινοποίησης, οι εργασίες και η φροντίδα των κρασιών στο κελάρι του οινοποιείου, η σταθεροποίηση των κρασιών και η εμφιάλωσή τους. Πραγματοποιείται επίσης οινογευστική δοκιμή.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να μάθουν τη σημασία που έχει η παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών στον καθορισμό του τρυγητού.
  • Να μάθουν πώς πραγματοποιούνται οι τυχόν απαραίτητες διορθώσεις στην σταφυλομάζα.
  • Να μάθουν τις διαδικασίες οινοποίησης λευκών και ερυθρών κρασιών.
  • Να διαχειρίζονται κατάλληλα τα σταφύλια που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων τύπων κρασιού.
  • Να μπορούν να εφαρμόσουν -έχοντας εξοικειωθεί- τις τεχνικές λευκής και ερυθρής οινοποίησης.
  • Να μπορούν να διαχειριστούν τις διάφορες φροντίδες των κρασιών στο κελάρι του οινοποιείου αλλά και τις απαραίτητες διαδικασίες για την εμφιάλωση των κρασιών.
  • Να μπορούν να δοκιμάζουν κρασιά.

Πρόγραμμα - Περιεχόμενο μαθημάτων

  • Μάθημα 1ο: Είδη σταφυλιού και τρύγος.
  • Μάθημα 2ο: Λευκή οινοποίηση
  • Μάθημα 3ο: Ερυθρά οινοποίηση και άλλα είδη κρασιού
  • Μάθημα 4ο: Ωρίμανση κρασιού
  • Μάθημα 5ο: Χημικές αναλύσεις.
  • Μάθημα 6ο: Γευσιγνωσία κρασιού