ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΠΥΡΑ

Εξάμηνο

Εαρινό (έναρξη 20/3/2020). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων, στην Καλαμάτα και στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Διάρκεια μαθημάτων

7 εβδομάδες

Σύνολο ωρών

25

Εκπαιδευτές

Μαριλένα Χρυσαδάκου
Ενδιαφέρομαι

Σε ποιούς απευθύνεται;

  • Ερασιτέχνες Ζυθοποιούς.
  • Τεχνολόγους τροφίμων.
  • Σε όλους όσοι προτίθενται να παρασκευάσουν μπύρα στο σπίτι τους.

Σύντομη περιγραφή

Το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ώστε να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για την παρασκευή ζύθου σε οικιακή κλίμακα και ανάπτυξη συνταγών. Θα παρουσιαστούν διάφοροι μέθοδοι παρασκευής μπύρας, τρόποι εμφιάλωσης, και βασικά στοιχεία ζυθογνωσίας.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζουν την παραγωγική διαδικασία του ζύθου.
  • Να αναπτύξουν τη δική τους συνταγή μπύρας.
  • Να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την οικιακή ζυθοποίηση.
  • Να εμφιαλώνουν τη  μπύρα που θα παράγεται.
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες γευσιγνωσίας.

Πρόγραμμα - Περιεχόμενο μαθημάτων

  • Μάθημα 1ο: Εισαγωγή - Νομοθεσία Ζυθοποίησης - Πρώτες Ύλες - Διάφορα είδη μπύρας.
  • Μάθημα 2ο: Περιγραφή παραγωγικής διαδικασίας.
  • Μάθημα 3ο: Περιγραφή παραγωγικής διαδικασίας (συνέχεια) - Λογισμικά ανάπτυξης συνταγών - 1η πρακτική άσκηση: παρασκευή μπύρας σε έτοιμο kit εξοπλισμού και έτοιμο γλεύκος.
  • Μάθημα 4ο: Παρακολούθηση ζύμωσης 1ης μπύρας - 2η πρακτική άσκηση: παρασκευή μπύρας με εκχύλισμα βύνης σε έτοιμο kit εξοπλισμού.
  • Μάθημα 5ο: Επίσκεψη σε ζυθοποιείο (ανάλογα με διαθεσιμότητα ζυθοποιείου και σπουδαστών).
  • Μάθημα 6ο: Γευσιγνωσία διαφόρων ειδών μπύρας - Παρακολούθηση ζύμωσης/ωρίμανσης 1ης και 2ης μπύρας – Εμφιάλωση.
  • Μάθημα 7ο: Επίσκεψη guest ομιλητή home brewer με επίδειξη ζυθοποίησης all-grain με εξοπλισμό GrainFather.