ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Σπάρτη)

Εξάμηνο

Χειμερινό (έναρξη 21/10/2019). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Σπάρτης.

Διάρκεια μαθημάτων

6 Εβδομάδες

Σύνολο ωρών

18

Εκπαιδευτές

Κωνσταντίνος Τσορώνης, Βελισσάρη Χριστίνα Βελούδω
Ενδιαφέρομαι

Σε ποιούς απευθύνεται;

  • Σε νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την παραγωγή και την τυποποίηση του ελαιολάδου.
  • Σε ερασιτέχνες παραγωγούς.
  • Σε τεχνολόγους τροφίμων.
  • Σε γεωπόνους.

Σύντομη περιγραφή

Στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που αφορούν στις ορθές πρακτικές επεξεργασίας και τυποποίησης του ελαιολάδου, με σκοπό την παραγωγή εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων υψηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, αναλύονται θέματα όπως: ορθές γεωργικές πρακτικές, τεχνικές συγκομιδής, βέλτιστο στάδιο συγκομιδής ελαιοκάρπου και σωστοί τρόποι μεταφοράς του, μέθοδοι, διαδικασίες παραγωγής και ορθές πρακτικές στο ελαιοτριβείο, ελληνικές ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιών, κατηγορίες ελαιολάδου, γευσιγνωσία και χημικές αναλύσεις ελαιολάδου, νομοθεσία που διέπει τη συσκευασία και επισήμανση ελαιολάδων.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζουν τις ορθές γεωργικές πρακτικές για την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή.
  • Να είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνικές και τα μέσα συγκομιδής, τα στάδια συγκομιδής, την επίδρασή τους στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και την εκτίμηση της συμμετοχής τους στο κόστος παραγωγής.
  • Να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου.
  • Να πραγματοποιούν οργανοληπτικό έλεγχο στο ελαιόλαδο.
  • Να γνωρίζουν τη νομοθεσία για τις ποιοτικές κατηγορίες και τις χημικές αναλύσεις του ελαιολάδου.
  • Να γνωρίζουν τη νομοθεσία για τη συσκευασία του ελαιολάδου.
  • Να αναγνωρίζουν τις νέες τάσεις της αγοράς.

Πρόγραμμα - Περιεχόμενο μαθημάτων

  • Μάθημα 1ο: Βέλτιστο στάδιο συγκομιδής. - Ορθές πρακτικές μεταφοράς και αποθήκευσης ελαιοκάρπου.
  • Μάθημα 2ο: Ελαιόλαδο και ελαιοτριβείο: Μέθοδοι και διαδικασίες παραγωγής. - Μηχανολογικός εξοπλισμός και ορθές πρακτικές.
  • Μάθημα 3ο: Χημικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου. - Κατηγορίες ελαιολάδου.
  • Μάθημα 4ο: Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο.
  • Μάθημα 5ο: Οργανοληπτικός έλεγχος ελαιολάδου.
  • Μάθημα 6ο: Τυποποίηση, συσκευασία και επισήμανση ελαιολάδων. – Νομοθεσία.